Elektronska trgovina u Kini

 

Uporedo s brzim razvojem tehnike, internet je već postao deo našeg života. Osim dobijanja informacija, sve više ljudi kupuje ili prodaje robu preko interneta. Prema statistici, jedan od svaka tri kineza kupuje preko interneta. E-ekonomija se u proteklih desetak godina brzo razvijala i postala važan sastavni deo kineske trgovine.

 

Prema mladima u Kini, kupovina preko interneta ima sledeće prednosti.

Prvo, može se uporediti roba i izabrati najkvalitetnija a jeftinija.

Drugo, ne treba izlaziti van i štedi se vreme.

Stoga kad nešto žele kupiti, mladi najpre traže proizvode preko interneta. A sadašnja najveća i najsveobuhvatnija platforma u Kini za kupuvinu preko interneta TAOBAO je uhvatio ovu sjajnu šansu razvoja. Kao što smo rekli potrošači na internetu imaju velik izbor. Od knjiga, muzičkih i  filmskih CD-a, mode, hrane, sve se to može naći na internet portalima. U Kini je najpopularnija web-stranica za kupovinu WWW.TAOBAO.COM, na kojoj ima veliki broj raznovrsnih ponuda. Osim TAOBAO, danas postoji oko 20000 drugih kineskih portala za E-trgovinu, ali  ima i američkih, francuskih, južnokorejskih web-stranica na kineskom jeziku..

E-ekonomija se obično deli na tri grupe. To su B2B, odnosno biznis prema biznisu, B2C, znači biznis prema potrošaču, kao i C2C, potrošač prema potrošaču.

U Kini se B2C razvija najbrže, a većina web-stranica za kupovinu preko interneta pripada ovoj varijanti.

Prema najnovijim statistikama autoritativnog kineskog tela, do kraja prošle godine je u Kini otvoreno oko 20 hiljada web-stranica E-ekomonije, a 60% od njih pridada B2C.

U 2010. godini je vrednost trgovine E-ekonomije iznosila 4.5 triliona yuan, što je porast za 20% u odosu na 2009. U tom broju vrednost trgovine B2B je činila 85%. Vrednost trgovine B2C je premašila 510 milijardi yuan-a, porasla je za 97% u odnosu na 2009. i činila je 3% od ukupne godišnje vrednosti maloprodaje u Kini.

Kad kupujemo preko interneta, samo možemo preko slike prepoznati robu i gledati, ali poverenje između prodavaca i potrošača je posebno važno. Većina kineskih web-stranica za kupovinu preko interneta koristi deo za komentarisanje, te gosti koji su kupili robu, mogu o tome pisati, tako da drugi potencijalni kupci mogu prema njihovim rečima i slikama doneti odluke o pouzdanosti prodavca i kvalitetu robe.

Upoznajte se sa najznačajnijim kineskim E-prodavnicama i načinom kupovine na njima:

 

 

 

Vaša korpa
Počni kupovinu

Pomoć pri kupovini

Kako početi kupovinu

Kalkulator

Izračunaj cenu paketa
Unesite težinu paketa u gramima:
Unesite zbir cena svih proizvoda iz korpe u juanima:
Unesite zbir cena transporta prozvoda po Kini u juanima:
Izaberi prevoznika:

 

Izaberi zemlju:

 

Odaberite eShop
  • baner - eShop tobao.com
  • baner - eShop tmall.com
  • baner - eShop paipai
  • baner - eShop dongdong.com
  • baner - eShop youbaidu
  • baner - eShop 360buy
  • baner - eShop joyoamazon
  • baner - VANCL
 
Pratite nas na